Volvo Cars presenterar High Performance Drive-E Powertrain Concept med 450 hk

  • Triple Boost Technology ger Volvos fyrcylindriga Drive-E bensinmotor 450 hästkrafter.
  • Ytterligare bevis på Volvos engagemang att leverera körglädje med mindre motorer.

Göteborg, 7 okt 2014 - Volvo Cars presenterar nu en unik kombination av prestanda och effektivitet med konceptmotorn High Performance Drive-E Powertrain Concept – en trippelöverladdad (Triple Boost Technology), tvåliters, fyrcylindrig bensinmotor med hela 450 hästkrafter.

Läs mer

Efter den framgångsrika introduktionen av de nya Drive-E-drivlinorna under 2013 demonstrerar Volvos drivline-team återigen ledarskap när det gäller utsläppssnål turboteknik.

– När vi lanserade den nya motorfamiljen Drive-E- var målet att ge våra kunder marknadens mest avancerade fyrcylindriga motorer när det gäller utsläpp och bränsleförbrukning i förhållande till prestanda och körbarhet. De 320 hästkrafterna i dagens vassaste bensinvariant var utgångsläget för språnget upp till 450 hästkrafter i High Performance Drive-E Powertrain Concept, som verkligen demonstrerar vilken mångsidighet och potential våra nya drivlinor har, säger Dr Peter Mertens, Senior Vice President Research and Development på Volvo Car Group.

High Performance Drive-E Powertrain Concept bygger på ett antal tekniker som är ovanliga i en fyrcylindrig motor. Motorn har två parallella turboaggregat som matas av en eldriven turbokompressor. I stället för att mata den komprimerade luften direkt till cylindrarna används turbokompressorn för att bygga upp trycket i de två turboaggregaten. Konceptet har en dubbel bränslepump med arbetstryck på 250 bar. Med denna typ av effektdensitet ger Triple Boost-tekniken och det unika bränslesystemet mycket dynamisk körbarhet utan turbofördröjning, jämfört med ett enkelt turboaggregat.

– Det finns flera exempel på hur andra biltillverkare använt en liten, högeffektiv motor med ett stort turboaggregat för att skapa en hög effektnivå. Men körupplevelsen blir lidande på grund av motorns långsamma respons. Eftersom vi sedan 1981 varit pionjärer på olika typer av turboteknik ville vi ta fram en bättre lösning, säger Michael Fleiss, Vice President Powertrain Engineering vid Volvo Car Group.

Volvo Cars leverantörer AVL, Denso och Volvo Polestar Racing blev tidigt engagerade i utvecklingen av High Performance Drive-E Powertrain Concept – en uppmärksamhet som tillfört projektet inspiration och tekniker från motorsportens värld.

– Kombination av flera tekniker i samma motor gjorde detta till ett extra spännande projekt och resultatet är en helt unik motor med både hög effekt och snabb respons. Framförallt förbättrar den kompakta storleken viktfördelningen mellan fram- och bakaxeln på samma gång som tyngdpunkten blir lägre. Båda faktorerna har en betydande inverkan på köregenskaperna, oavsett om det handlar om en tävlingsbil eller en vanlig bil, säger Mattias Evensson, Race Engine Director på Volvo Polestar Racing.

– Det låter kanske aningen märkligt, men konceptet på 450 hästkrafter är en viktig del av vårt Drive-E program. För att en utsläppsminskning i bred skala ska fungera måste mindre motorer också ge kunderna attraktiva prestanda. Kompakta drivlinor frigör dessutom utrymme och vikt som kan användas för ytterligare utsläppsminskningar via elektrifiering. Vi har alltid fokus på lägre utsläpp, avslutar Dr Mertens.

Related Links

www.media.volvocars.com

Media Contact

Stefan Elfström
Media Relations Manager
Corporate Communications
Volvo Car Corporation
Dept. 50250/PVH50
Göteborg
Sweden
Telephone +46-31-3251878
[email protected]

Social Media

Embed Code
x
<iframe id='inlineFrameId' name='inlineframe' src="https://www.multivu.com/players/sv/72762550-volvo-reveal-drive-e-450hp-engine/embed.html" frameborder="0" scrolling="no" width="512" height="384" marginwidth="0" marginheight="0" ></iframe>
<a href="https://www.multivu.com/players/sv/72762550-volvo-reveal-drive-e-450hp-engine">Volvo Cars Reveals 450 Horsepower High Performance Drive-E Powertrain Concept</a>